08 January 2016

117) Sada seitseteist

Mis tehtud.

Nagu Rain Vellerind EUTst on kokku lugenud siis Eestis toimunud ultrajooksu võistlustel on ultratulemuse möödunud aastal kirja saanud 160 jooksusõpra, kelledest 114 eestlast.

Väljamaal ultratel osalenuid ülelugeda on raskem, kuid siiski mitte päris võimatu. Sõrmi, varbaid ja DUVi, mälu ja muid allikaid abiks võttes suutsin leida 39 nime, kes välisvõistlustel ultratulemuse kirja saanud, enamik neist tuntud teatud nimed ka kodustel ultraradadel. Kõiki üles loetlema sel aastal ei hakka kuid tähelepanuväärsemad saavutused ja osavõtud vääriks äramärkimist vast küll.

Eelkõige muidugi Silver Eensaar, kes Shveitsis, Brugges 19.-20.09.2015 toimunud 24tunni jooksus uue Eesti tipptulemuse 232,433km jooksis ja sellega võistlusel II koha saavutas. Poodiumirõõmu jagus Silverile ka hiljem, kui ta 02.augustil Saksamaal toimunud Trail Römische Weinstraße nimelisel 70km  pikkusel maastikuultral ajaga 6.57,58 III kohale tuli.

Kuid tublisid tulemusi ja ka poodiume said nautida:
Mari Boikov kes jooksis ennast naiste arvestuses Riia-Valmiera vahelisel 107km maanteejooksul 28.märtsil kolmandaks.
Ranno Erala, kes tuntud suusamaratoni Vasaloppeti rajal 22.augustil toimunud 90km UltraVasan maastikujooksul, jooksis üle 800 lõpetaja seas 8. koha välja.

Teada-tuntud ja traditsioonidega ja prestiižikatele ultratel oli selgi aastal eestlastest osavõtjaid, nii esindas Eesti värve septembri lõpus Kreekas toimunud Sparthatlonil Aivar Luud, kellel oli tänavu aastaga siis kokku kolmas kord sel katsumusterohkel rajal finishisse jõuda.

Vast kõige pikemate traditsioonidega ultrajooksu võistlusel,  30.mail juba 90ndat korda LAVis toimunud Comrades Marathonil osalesid Kaupo Tiislär ja Kaido Vetevoog.

Tour du Mont Blanc-i eri pikkuste ja raskusastmetega mägiultra radadega katsusid augusti lõpus rammu Peeter Kirpu, Harri Altrof ja Toomas Gross.

Kuueetapilise 05.-11.04.aprillini toimunud, kõrbe ületuse ehk 30nendat korda toimuva Marathon des Sables, Marokos võtsid edukalt ette  Tiik, Madis ja Tillo, August.

Kirsipuude õitsemist nautis 18.-20.aprillil 250km pikkusel 22. Sakura Michil kaugel Jaapanis ultralegend Peeter Vennikas.

Teravaid tippe ja elamusi kogesid 02.augustil Hamperokken Skyraceil Tromsö kandi mägedes Norramaal, Kaido Vetevoog ja Märten Mõttus.

Meie jaoks tõeliselt eksootilised jooksud leidsid esiteks, Indiast üles Tarmo Vannas osaledes veebruari alguses esimesel Run the Rann 161 Km Ultra Trail jooksul, olles üldarvestuses neljas ning Hong Kongist, Markko Junolainen läbides märtsi keskel ilmselgelt äärmisel raske rajaga 100km pikkuse TransLantau 100 Ultra Trail jooksu.

Üle tüki aja õnnestus Eesti meestel 24tunni jooksu tiitlivõistlustel üle 200km kokku saada, kui Cris Poll ja Aivar Luud mõlemad Torinos toimunud 24tunni MM/EMil 24tunniga 201,876km kokku said.

Üle tüki aja tuli eestlase poolt tulemus ka 48tunni jooksus, kui Rain Vellerind juuli lõpus/augusti alguses oma 100ndat maraton/ultramaratoni tähistades Tsehhimaal, Kladnos selle ette võttis.


... nii et hoolimata Eestimaad tabanud maratonibuumist, mis vähegi andekamad pikamaajooksjad end mõne küla või linna ehk sooserva ja metsatuka maratonil realiseerima innustab, jagub visalt kuid siiski ka jooksjaid ultraradadele … 

Järgmise aasta jooksukalendreid vaadates paistab et jälle on lisa tulemas maratonisõpradele kuid rõõmu saavad tunda ka ultrasõbrad kui juba jaanuari lõpus on Tondiraba sisemaratonil võimalik ennast 250meetrisel ringil lisaks maratonile ka 6tunni jooksul segaseks tiirutada ning veelgi paremaks läheb kui 21.-22.juulil staadionil 24tundi järjest joosta lubatakse. 

Head alanud jooksuaastat!!!

 

No comments:

Post a Comment